2016. október 25., kedd

Halloween




A halloween eredete egészen a római időkre nyúlik vissza. A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, amit napisten tiszteletére rendeztek. A kelta hit szerint október 23-án a napisten a halál fogságába került és különféle szertartásokkal próbálták távol tartani a szellemektől.

A hívők számára október utolsó napja jelentette a legvékonyabb választóvonalat a holtak és az élők világa között. Az  ősi hiedelmek szerint az eltávozott lelkek ezen a napon kelnek útra és próbálnak meg visszatérni az élők világába. A hívek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamit különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól. 
Az ünnep főként a skót, ír, valamint walesi közösségekben maradt fent, a kivándorlók azonban magukkal vitték ezt a hagyományt Észak-Amerikába is, ahol az egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Később – az amerikai kultúra részeként – a világ számos részén elterjedt, és az utóbbi pár évben meglepően híressé vált Nyugat-Európában is. Maga a halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol “All Hallows Eve” kifejezés rövidített alakjából alakult ki. 

A halloween jelképei

Az idők folyamán talán a töklámpás (Jack-lámpa, angolul Jack-o’-lantern) lett a halloween egyik legfontosabb jelképe, amelynek története szintén kelta eredetű.


 Magyarországon nincs Halloween, Mindenszentek november 1-jén és halottak napja november 2-án van. Az emberek ilyenkor szokás szerint virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak elhunyt hozzátartozóik sírján.
A mindenszentek tiszteletét őrzi Mindszenty József (Pehm József) hercegprímás neve is, aki 1942-ben magyarosította vezetéknevét Mindszentyre, melyet szülőfalujáról, Csehimindszentről vett fel.
/Osikóczki Laura 6.b/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése