2016. november 5., szombat

A kapcsolatok ápolása a határon túli Magyarsággal iskolánkban



A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és az erdélyi Petőfi Sándor Általános Iskola már régóta kapcsolatot tartanak egymással.
 Nyár elején iskolánk néptáncosai, ősz közepe tájt pedig az erdélyi néptáncosok illetve focista fiúk látogatják meg egymást. Dunakeszi és Székelykeresztúr testvérvárosokként vannak elismerve. Erdélyi látogatóink minden évben nagyon várják, hogy kijöhessenek és az itteni magyar emberekkel

kerülhessenek kapcsolatba, ugyanis országukban sajnos nem túl sok magyar maradt. A látogatások során egy életen át tartó barátságra tehetünk szert, sőt, példa volt már arra többször is, hogy szerelmi kapcsolatok alakultak ki. Erdélyi vendégeinket hatalmas vendégszeretet fogadja, ahogy minket ők is minden évben nagyon várnak, és négy nap után nehezen is engednek el minket. Minden évben, mikor kimegyünk, fellépünk a sóskúti fesztiválon, ők pedig az évnyitó néptánc gálán. Mindezen kívül mi is sokat tanulhatunk tőlük a magyar történelem egy olyan részéről is, amelyeket dédszüleink és az ők elődjei éltek.


A búcsúzkodáskor könnyeket hullajtunk, ám örömkönnyeket azért, hogy fél évvel később újra találkozhassunk. 











Törgyekes Gergely 8.c osztályos tanuló, néptáncos.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gergő! Gratulálok, mint tudósítónak, és mint táncosnak is. Nagyszerű élmény a táncod és az írásod, köszönöm!

    VálaszTörlés