2016. december 13., kedd


Pompor Emese 8.B osztályos tanuló a Diákújságírók Egyesülete és a Paralimpiai Bizottság által kiírt országos pályázaton első díjat nyert interjújával, melyet Richie Osváth-al készített. Nagyon büszkék vagyunk Emesére!
Döme Barbara


Nem változtam meg, csak két éremmel több van itthon, mint Rió előtt…”
Kitartásról, álmairól vall a kétszeres paralimpiai ezüstérmes
Mosolygós kisfiú ül babakocsiban a „Hajrá Richi” felírat alatt és a reptéri nyüzsgést szemléli. Mindjárt jön apa, mondja neki az anyukája, majd hozzám fordul, és arról beszél, bár Áron nézte Richit a tévében, de egyelőre egyévesen nem igen értette, mit keres apukája abban a furcsa készülékben. A Rióból hazatérő paralimpikonokat várjuk Ferihegyen, én egy nagy kosarat szorongatok, amelyben iskolánk, a dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola alsós tanulóinak rajza van. A kicsik minden sportolónak rajzoltak valami személyeset, s most rajtam a sor, hogy átadjam az ajándékokat. A kétszeres ezüstérmes Osváth Ricsire sokan voltak kíváncsiak, így amikor érkezését követően kiszabadult a tévések gyűrűjéből, én is feltettem neki azokat a kérdéseket, melyek diáktársaimat foglalkoztatták.

- Mi történt a lábaddal?
- Évekkel ezelőtt, 2004-ben focizás közben letört egy porc a térdemben. Többször megműtötték, de 2008-ban egy esés következtében elfertőződött az operált térdem. Később sajnos már nem tudtam behajlítani – kezdi történetét az erdélyi születésű paralimpikon.
- Mit éreztél, amikor kiderült, hogy lábon nem vívhatsz tovább? Mi adott erőt a folytatáshoz?
- Először elkeseredtem, mert az volt az álmom, hogy vívni fogok és talán egyszer olimpiai bajnok lehetek. Később a szeretteim, nevelőedzőim és barátaim segítettek, hogy talpra álljak.
- Gondoltad, hogy egyszer részt vehetsz a paralimpián? Szerinted a normál olimpiára eljuthattál volna, ha nincs a térdproblémád?
- Azt gondolom, az életemben szükségem volt egy ilyen mértékű törésre, hogy még kitartóbban és elszántabban eddzek. Azt, hogy a normál olimpiára kijuthattam volna, nem tudom biztosra mondani, de ha mégis, ilyen sikereket nem értem volna el.
- A korábbi sikereid után milyen érzés volt most a Rióban szerzett dupla ezüst?
- Azt, hogy két érmet tudok nyerni Rióban, nem gondoltam volna, de így, hogy sikerült, ismét azt érzem, sok munkával, kitartással és kis szerencsével bármi sikerülhet.
- Mi motivál, amikor vesztésre állsz egy asszóban?
- Az inspirál, hogy nyerjek. Minden asszónak csak akkor van vége, ha kezet fogok az ellenféllel, addig küzdenem kell! – magyarázza Richi, miközben most is elszántság tükröződik a tekintetében.
- Szerinted eljuthatsz a tokiói paralimpiára is? Ott milyen eredménnyel lennél elégedett?
- Hosszú egy olimpiaia, paralimpiai ciklus, de szerintem van rá esély, hogy kijussak. Ha már Tokióban leszek, akkor szeretnék arannyal hazatérni.
- Szeretnéd, ha a kisfiad majd vívna?
- Jó lenne, ha sportolna, és ha valamiben tehetséges lesz, azt szeretném, ha kitartóan, alázattal csinálná, a legjobb tudása szerint, legyen az bármilyen sportág – mondja Richi és közben megsimogatja a babakocsiban mellette ülő kisfiát, Áront. Egymásra mosolyognak.
- Szerinted, mikor kellene először a gyerekeknek a sérült emberekről beszélni és hogyan?
- Minél fiatalabb korban, hogy lássák, ilyen emberek is vannak és ők szintén nagyon fontosak a társadalom számára. Egy ilyen téma nem biztos, hogy korfüggő. Talán csak meg kell mutatni a gyerekeknek, hogy így szép és teljes a világ, ha nem vagyunk mind egyformák.
(Miközben Richi erről beszél, arra gondolok, milyen igaza van, ugyanis a mi iskolánkban is jártak bemutatót tartani a paralimpikonok, az alsósok és a felsősök egyaránt kíváncsiak voltak rájuk, rajongtak értük és azért az eszmeiségért, amit képviseltek.)
- Volt valaha hátrányod abból, hogy mozgáskorlátozott vagy?
- Nem éreztem hátrányt, talán csak annyiból, hogy nem tudok olyan dolgokat végezni, amihez két egészséges láb szükséges.
-  Másképp viszonyulnak hozzád az emberek a paralimpiai sikered után? Volt megható történeted?
- Kicsit úgy érzem, a gyerekek talán példaképnek tekintenek így, hogy nyertem két érmet, de azt mondom, nem változtam meg, csak két éremmel több van itthon, mint Rió előtt.
- Mit üzensz a mozgássérült gyerekeknek?
- Merjenek nagyot álmodni és tegyenek is az álmaik eléréséért, legyenek alázatosak a munkában. Ha esetlegesen még sem válnak valóra álmaik, nem kell csüggedni, mert megpróbálták és az emberek legnagyobb része még a próbának sem mer nekivágni.
- Mi lenne a három kívánságod?
- A feleségemmel és gyerekeimmel hosszú boldog életet éljünk. Ne legyen ennyi szenvedés a világban. Végül újabb három kívánságot kívánnék – mosolyog a riói hős.


Pompor Emese

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése